piątek, 8 marca 2013

Galette z cukinią i serem


Galette to rodzaj francuskiego kruchego ciasta. Bardzo smaczna wegetariańska serowa przekąska.

Składniki:
 Przepis pochodzi ze strony White Plate.

Ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl lodowatej wody
  • 120 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
Farsz:
  • cukinia pokrojona w plasterki
  • pół szklanki zółtego sera
  • kulka mozarelli
  • 125 g ricotty
  • 1,5 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • bazylia 
  • sól, pieprz

  • żółtko
  • łyżeczka wody
 Mąkę wymieszać z solą i zmiksować z zimnym masłem. W miseczce połączyć śmietanę, wodę, sok z cytryny. Następnie dodać do mąki zmiksowanej z masłem, wymieszać rękoma bądź łopatką i uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez godzinę.

1 łyżkę oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem. W miseczce połączyć wszystkie rodzaje serów a następnie dodać oliwę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc koło o średnicy 30 cm. Rozłożyć ser zostawiając około 5 cm po bokach. Następnie nałożyć cukinie, posmarować ją pozostałą oliwą. Zagiąć boki ciasta do środka i posmarować je żółtkiem rozmieszanym z wodą. Piec przez 30 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. szkoda ze na diecie jestem. Pierszy raz spotykam się z tym, ze mąkę się chłodzi. Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie rzeczy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...