poniedziałek, 11 marca 2013

Torcik galaretkowy


Składniki:
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  •  200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml wody, wlewamy do naczynia w którym galaretka będzie tężała.  Zostawiamy w lodówce do stężenia. Drugą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml wody, następnie dolewamy 50 ml mleka skondensowanego. Mieszamy i studzimy. Ostudzoną, ale nie stężałą lejemy na całkowicie stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę mleczną. Po całkowitym stężeniu wszystkich galaretek możemy dać naczynie na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej było całość wyjąć.


Przepis pochodzi ze strony Crust&Dust




2 komentarze:

  1. piękny ten torcik :) tylko duzo zabawy z nim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No trochę pracy jest;) na szczęście jako ze galaretka w małej ilości wody rozpuszczana to szybko tężała, no i ten efekt, szkoda tylko, że zielona mi się nie zmieściła ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...