wtorek, 16 kwietnia 2013

Mini ptysie z kremem truskawkowym



Składniki na ok 14 szt:
  • pół szklanki wody
  • 65  g masła
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
Składniki na krem:
  • 225 g kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej
  • 1/5 szklanki wody

Zagotować masło z wodą. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować z 2 jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół.

Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić w lodówce a następnie przełożyć ptysie.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z tej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...