poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zupa jarzynowa


Składniki:
  • włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler)
  • 4 ziemniaki
  • garść fasolki zielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • koperek, natka pietruszki, bazylia
  • starty grana padano bądź inny żółty ser
Włoszczyznę posiekać, cebule i czosnek pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić czosnek cebulę oraz estragon i podsmażyc około 3 minuty. Wlać bulion i wrzucić wszystkie warzywa wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 30 minut. Wyjąc ziele i listki. Dodać koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dosypać starty ser i pogotować do rozpuszczenia sera, w razie potrzeby doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...