poniedziałek, 23 grudnia 2013

Babka marmurkowa


Przepis na tradycyjną babkę marmurkową od niezawodnej Doroty z Moich wypieków

Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę. Do formy wlewać kolejno jasną i ciemną część. Po wyłożeniu patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki. Piec 70 minut w 160 stopniach.



5 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babka! Uwielbiam takie babki marmurkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, szczególnie od góry - jakby ją ktoś namalował :-)
    Wesołych i smakowitych świąt! życzę

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...