niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasteczka cytrynowe z maszynki


Składniki na ok. 27 ciasteczek:
z przepisu Olga Smile
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek mleka

Masło roztopić. Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Dodać skórkę z cytryny. Wlać sok z cytryny i roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Teraz w zależności od konsystencji ciasta należy dodać mleko. Ciasto musi być dosyć elastyczne, żeby dobrze się wyciskało. Ja dodałam 8 łyżek mleka. Zbyt twarde nie będzie przechodziło przez otwory. Przełożyć ciasto do maszynki i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Wystudzić na kratce.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...