poniedziałek, 17 marca 2014

Crumble z jabłkami i selerem


Jabłka i seler zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów laskowych. Pychotka!!!
Połączenie jabłek i selera jest tu idealne. Warte wypróbowania!

Składniki:
z przepisu Marty z Jadłonomii
  • 500 g jabłek
  • 50 g selera (korzeń)
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w blenderze i zmiksować. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.

Seler obrać, ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...