czwartek, 27 marca 2014

Faszerowana dorada pieczona na cukinii


Dorada faszerowana kaszą gryczaną i brokułami pieczona na cukinii

Składniki na 2 porcje:
  • 2 dorady
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Farsz:
  • 80 g ugotowanych na parze brokułów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekany
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz

Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki.
Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut.

Przepis pochodzi stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...