czwartek, 20 marca 2014

Udka kurczaka po tajsku


Składniki:
  • 4 udka kurczaka
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też je odwrócić w połowie pieczenia.
Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz surówką z ogórka i cebuli.

4 komentarze:

  1. Już samo to, że coś ma w nazwie "po tajsku" sprawia, że na pewno mi to będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kurczak jest pod pokrywka czy bez ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez przykrycia, gdyż było łatwiej mi je podlewać. Można je również piec pod przykryciem i na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, żeby wierzch się zrumienił.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...