piątek, 11 lipca 2014

Makaron zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą


Szpinak od niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów.

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g szpinaku
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listów bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron, polać sosem śmietanowo-szpinakowym. Przykryć plasterkami mozzarelli i pomidorów. Spryskać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyjąć, przyozdobić bazylią. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...