piątek, 19 września 2014

Krem pomidorowo-paprykowy


Zup pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem.

Składniki:
  • 4 pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula, nieobrana
  • 4 ząbki czosnku, nieobrane
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Zup pomidorowych nigdy dość! Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak poprzednik popieram :) Bardzo lubię takie zupy, szczególnie z makaronem wstążkami i wywaru drobiowego (mięso indycze plus kurczak). Nieodłącznym elementem jest zaprawa pomidorowa, do której używam przecieru Pomidori (Pińczów), świetny smak i konsystencja, najlepszy który używałem. Tylko siadać i jeść, polecam :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...