sobota, 6 września 2014

Zupa pomidorowo-pomarańczowa


Zupę pomidorową pewnie każdy zna, ale ta nie jest taka zwykła i tradycyjna ;) Oprócz świeżych pomidorów zawiera sok pomarańczowy. Nie jest również podawana ani z ryżem czy makaronem, ale z chrupiącymi grzankami z żółtym serem. Może macie ochotę na trochę odmiany i skusicie się na taką wersję?

Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny
  • sól

Grzanki:
  • 4 kromki ulubionego chleba
  • 50-80 g żółtego sera

1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min).
2. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek, tymianek i cynamon. Dusić przez 1 minutę.
3. Dodać rozgotowane pomidory razem z sokiem, który puściły. Dolać sok z pomarańczy. Dusić przez 20 minut na małym ogniu.
4. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny i/lub solą.
5. Przygotować grzanki: Piekarnik rozgrzać na 180 stopni z funkcją grill. Włożyć kromki na 1 minutę. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę, posypać serem żółtym Pozostawić na ok. 2 minuty, aż ser się roztopi. 

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.

3 komentarze:

  1. super połączenie, ta pomarańcza musi dodawać takiej ciekawej nutki smakowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zupę! *.*
    Z pewnością jest pyszna! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...