niedziela, 14 grudnia 2014

Surówka z kapustą, żurawiną i winogronami


Zdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu.

Składniki:
z przepisu ze strony Kwestia Smaku
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • kiść czerwonych winogron
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • sól, pieprz

Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Wspaniała surówka na zimową porę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa nie powiem! Musi być bardzo fajna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna..polecam.Ja zamieniłam orzechy na słonecznik a oliwę na olej słonecznikowy bo akurat taki miałam, wyszła super surówka...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...