wtorek, 3 lutego 2015

Chleb z płatkami owsianymi


Chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych.


Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 150 g płatków owsianych plus porcja do obsypania
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g soli (1 łyżeczka)

1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody oraz 100 g mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 min, aby powstał zaczyn.

2. W tym czasie podprażyć płatki owsiane na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia i zalać resztą wody, aby zmiękły.
3. Wyrośnięty zaczyn wymieszać z namoczonymi płatkami oraz z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 5-7 minut. Aż będzie elastyczne. Odłożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 h, żeby ciasto wyrosło (musi co najmniej podwoić objętość).
4. Keksówkę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia.
4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą skórkę. Najlepiej do tego celu wykorzystać spryskiwacz (taki jak są do kwiatków). Uchylić lekko drzwi piekarnika i spryskać wodą ścianki boczne oraz dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika.
5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!



Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. domowa piekarnia".

11 komentarzy:

  1. Dawno już nie piekłam domowego chleba. Aż zatęskniłam za jego smakiem patrząc na Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przywołałam pozytywne skojarzenia:) pozdrawiam

      Usuń
  2. domowy chleb jest jednak niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia i cudowny chleb, jutro piekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie ! Czy jest możliwość zmiany rodzaju mąki na inny ? Jutro zabieram się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Nie piekłam go na razie w innej kombinacji, ale myślę, że można zrobić np chleb mieszany pszenno-żytni. Powodzenia!

      Usuń
  5. Mozna ja go upieklam w takich skladnikow maka zytna pszenna 3 lyzki siemienia 3slonecznika te otrebu z przepisu i wyszedl ok

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiej wielkości powinna być foremka? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry. Jakiej wielkości powinna być foremka? Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...