poniedziałek, 22 czerwca 2015

Owsianka z truskawkami i chia


Owsianka jest jednym z moich ulubionych śniadań. Jest sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jej bazę stanowią płatki owsiane i mleko (zwierzęce lub roślinne), reszta zależy już tylko od naszej inwencji. Ja zwykle dodaje do niej sezonowe owoce, orzechy oraz wiórki kokosowe - które są źródłem zdrowych tłuszczy. Dzisiejszą wersję postanowiłam wzbogacić o nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Dostarczą mi one oprócz kwasów tłuszczowych Omega 3 również solidną porcję białka. Polecam!

Składniki na 1 porcję:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka chia
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub syropu z agawy, ksylitolu lub zwykłego cukru)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • truskawki
  • płatki migdałowe

W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz truskawek i płatków migdałowych. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5-10 minut, w zależności od rodzaju płatków owsianych jakie zostały użyte. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone truskawki oraz płatki migdałowe. Posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.



3 komentarze:

  1. Omnomnom, pyszne śniadanie, uwielbiam owsianki!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio szukam przepisów z nasionami chia, dzięki za propozycję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...